دیجی آلوم برند برتر تولید پروفیل آلومینیوم
شماره تماس :
09906023060

هیت سینک و اطلاعات جامع در مورد آن

نوشته شده توسط تیم محتوا

کاربرد هیت سینک

فهرست مطالب

4/5 - (4 امتیاز)

هیت سینک آلومینیومی چیست و کارکرد آن چگونه است؟

هیت سینک نوعی پروفیل آلومینیومی است که بارزترین ویژگی آن انتقال گرما و خاصیت خنک کنندگی می‌باشد. از هیت سینک آلومینیومی برای تمام مصارفی که در آن خنک کنندگی مسئله‌ای مهمی است استفاده می‌شود.

می‌توان اینگونه عنوان کرد که هیت سینک در کنار هر منبع حرارتی که قرار بگیرد به شرط اتصال مناسب با آن منبع، میتواند حرارت تولید شده را از منبع گرفته، جذب بدنه خود کند و به تدریج از خود تخلیه کند. در ادامه به توضیحات بیشتری در مورد هیت سینک خواهیم پرداخت.

هیت سینک آلومینیومی (Heat Sink) برای خنک سازی قطعات و تجهیزاتی که در حین کار داغ می‌شوند استفاده می‌گردد. در بسیاری از انواع دستگاه‌های الکترونیکی و مکانیکی از هیت سینکها برای دفع گرمای تولید شده توسط آنها استفاده می‌کنند.

با این اوصاف دقیقاً هیت سینک چطور عمل می‌کند؟ توضیح ساده و خلاصه این است که این قطعات به تدریج گرمای تولیدی حاصل از کارکرد دستگاههای مختلف را از آنها دور کرده و دفع می‌کنند. به عبارت بهتر، استفاده از هیت سینک در هر قطعه‌ای باعث بهبود عملکرد و افزایش طول عمر مفید آن شده و این امکان را فراهم می کند تا تجهیزات و قطعات عملکردی بهتر، کارآمدتر، ماندگاری و دوام بیشتری داشته باشند.

به بیان دقیق‌تر، طبق تعریف، می‌توانیم به هر قطعه یا دستگاهی که گرما را به خود جذب کرده یا آنرا دفع می‌کند هیت سینک بگوییم مخصوصاً زمانی که گرمای تولید شده ناخواسته بوده یا برای عملکرد قطعه مدنظر مضر است.

از طرفی در شرایط خاص، گرمای تولید شده ناشی از دستگاههای الکتریکی یا مکانیکی می‌تواند به نقص عملکرد کلی سیستم، آتش سوزی، انفجار و آسیب‌دیدگی منجر شود.

در واقع، اصطلاح هیت سینک به هر نوع سیستم خنک کننده الکترونیکی گفته می‌شود که گاهی اوقات به آن دفع کننده گرما یا حتی خنک کننده هم می‌گویند. این نوع خنک کننده‌ها یک نوع رادیاتور هستند چون گرمایی که جمع می‌کنند را به محیط اطراف و به دور از منبع تولید کننده آن منتقل می‌کنند.

هیت سینکها برای جذب و پخش کردن گرمای زیادی که توسط انواع مختلف وسایل الکترونیکی و مکانیکی تولید می‌شوند استفاده می‌گردند. در واقع، هر نوع سیستمی که به خاطر عملکرد طبیعی خود گرما تولید می‌کند، از وسایلی مثل هیت سینک برای دفع گرما کمک می‌گیرد تا اجزای مهم و حیاتی آن خنک بمانند. به عنوان مثال فرایندهایی مثل فرایند مکانیکی، سوختی، الکترونیکی، سایشی، شیمیایی، خورشیدی یا هسته‌ای گرما تولید می‌کنند.

انواع مختلف هیت سینک

همانطور که گفتیم انواع مختلفی از هیت سینک وجود دارد. با این حال همه این تجهیزات از فلز ساخته شده‌اند که اکثراً فلز مس یا آلومینیوم است.

یکی از رایج ترین مدلهای هیت سینک، مدلهای تیغه‌ای (Finned) هستند. البته نمونه‌های دیگری هم مثل مدلهای پین‌دار و Stamped هم وجود دارد. همچنین بعضی روشهای قالب گیری از این قطعات برای تولید وجود دارند که به افزایش مساحت سطح و میانگین مقدار گرمای دفع شده کمک می‌کنند.

اکثریت هیت سینکها غیر فعال هستند. غیر فعال به معنای این است که دفع گرما از منبع تولید کننده نیازی به تجهیزات یا فرایندهای خاص ندارد و تا زمانی که هیت سینک با قطعه یا بخش مورد نظر در تماس باشد از طریق فرایند همرفتی، انتقال و دفع گرما انجام خواهد شد.

با این حال می‌توان وسایل خنک کننده مثل فنهای برقی را به هیت سینکها متصل کرد تا فرایند دفع گرما با راندمان و کیفیت بهتری انجام شود. محصولاتی که از این تکنیک برای دفع گرما استفاده می‌کنند به هیت سینک فعال معروف هستند.

در ادامه مقایسه جامع و کاملی بین پرکاربردترین نمونه های هیت سینک آورده شده که اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار شما قرار خواهد داد.

هیت سینک غیر فعال

همانطور که گفته شد به هیت سینکهایی که برای خنک کردن یک قطعه به محصولات یا فرایندهای جانبی نیاز ندارند، هیت سینک غیر فعال یا پسیو (Passive) می‌گویند. موقعی که هیت سینک یا خنک کننده غیر فعال را به یک وسیله الکتریکی یا مکانیکی متصل می‌کنید، حرارت تولید شده از طریق تماس مستقیم دستگاه با منبع تولیدی گرما، مستقیماً به محیط بیرون منتقل می‌شود.

هیت سینک غیر فعال
هیت سینک غیر فعال

به خاطر اینکه عملیات دفع گرما در این هیت سینکها بدون استفاده از فن یا روشهای خنک سازی رایج می‌باشد، هیت سینکهای غیر فعال عمدتاً نسبت به سایر مدلهای فعال یا اکتیو، سایز بزرگتری دارند. اتصال این تجهیزات پره‌ای یا تیغه‌ای مانند، مساحت سطح را افزایش می‌دهد که برای دفع گرما، انتشار به محیط بیرون و کمک به خنک کردن قطعه مدنظر بسیار مهم است.

محصولاتی مثل هیت سینکهای خنک کننده غیر فعال آلومینیومی عمدتاً در وسایل الکترونیکی یا ماشین آلاتی که قدرت کمی دارند استفاده می‌شوند چون این وسایل به اندازه‌ای داغ نمی‌شوند که به سیستم خنک کننده فعال نیاز داشته باشند.

از طرفی این نوع محصولات، روش مقرون به صرفه‌تری برای دفع گرما هستند مخصوصاً برای قطعات بسیار بزرگی که عملاً نصب سیستمهای خنک کننده فعال را غیر ممکن می‌سازد. چون این سیستمها باید فضای آزاد زیادی در اطراف محل نصب خود داشته باشند.

هیت سینک فعال یا اکتیو

هیت سینک فعال به محصولاتی می‌گویند که برای افزایش ظرفیت خنک کنندگی و افزایش سرعت دفع گرما از وسایلی مثل فن، پمپ آب یا هر نوع فرایند قدرتمند دیگری استفاده می‌کنند. در کامپیوترها و سیستمهای الکترونیکی، این نوع خنک کننده‌ها عمدتاً به دفع گرمای منبع تغذیه داخلی کامپیوتر کمک می‌کنند.

نمونه هیت سینک فعال
نمونه هیت سینک فعال

رایج ترین فرم هیت سینک فعال نوعی است که در آن یک یا چند فن به طور مستقیم بر روی یا یک طرف مجموعه پره‌ها یا تیغه‌های هیت سینک وصل می‌شود. این فنها با مکش/ کشش جریان هوای تازه از بین هیت سینک، باعث افزایش کارآمدی و راندمان کاری این قطعه برای دفع گرما می‌شوند. معمولاً هیت سینکهایی که یک فن به نام HSF به آنها متصل شده را دیده‌اید.

نمونه‌های پیشرفته‌تر هیت سینک فعال از آب یا سایر مایعات استفاده می‌کنند که به دفع گرما از محل تولید کمک زیادی می‌کند. ساده‌ترین فرم سیستم خنک کننده مایع، خنک کننده حلقه بسته یا CLC نام دارد.

در دستگاه یا تجهیزات CLC، وظیفه یک پمپ، مکش آب یا مایع خنک کننده در اطراف شبکه‌ای از لوله‌های بسته یا انتها بسته می‌باشد. این مایع از طریق بلوکی که مستقیماً به اجزایی که باید خنک شوند، جریان پیدا می‌کند یعنی دقیقاً جایی که گرما را از طریق تماس مستقیم با صفحه مدنظر به خود جذب می‌کند.

پس از این مرحله نوبت به انتقال مایع به رادیاتور یا هیت سینک می‌رسد که در آن انتقال ثانویه گرما مستقیماً بین آب و محیط اطراف رخ خواهد داد. در این روش کاری، مایع مدنظر قبل از بازگشت دوباره به سیستم، کاملاً خنک شده و دوباره این چرخه تکرار می‌شود.

هیت سینکهایی که با فن یا پمپ کار می‌کنند، عمدتاً در سیستمهای کنترل دما در وسایل الکترونیکی به کار می‌روند که در حفاظت و بهبود عملکرد چیپهای مختلف، LED‌ها، قطعات IC و سایر ماژولها نقش دارند. این قطعات در کامپیوترها اهمیت بسیار بالایی دارند چون CPU و کارت گرافیک موقعی که فعال هستند، گرمای زیادی تولید می‌کنند.

در چنین سیستمهایی اگر تجهیزات خنک کننده کافی و قدرتمند استفاده نشده باشد، با آسیب فیزیکی به مدارها یا از طریق فرایندی به اسم Thermal Throttling، آسیب جدی به ساختار آنها وارد خواهد شد. این مورد زمانی اتفاق می‌افتد که یک کامپیوتر یا هر نوع سیستم هوشمند دیگری متوجه افزایش دمای کلی قطعات شده و با محدود کردن نیروی برق لازم برای قطعات کلیدی، سعی می‌کند روند افزایشی گرمای سیستم را کنترل کند.

هیت سینک مسی

فلز مس به خاطر اینکه ویژگی خارق العاده‌ای در دفع و انتشار گرما دارد عمدتاً به عنوان ماده اصلی ساخت هیت سینکها به کار می‌رود. مس رسانایی گرمایی فوق العاده‌ای دارد و همین باعث می‌شود تا گرمای قطعه‌ای که قصد خنک سازی آن را دارید، به سرعت پخش شده و از آن دور شود. البته از طرفی هم باید در نظر داشته باشید که هیت سینکهای مسی قیمت بالاتری نسبت به سایر نمونه‌ها مثل مدلهای آلومینیومی دارند. ضمن اینکه وزن آنها هم تا 3 برابر بیشتر است.

هیت سینک آلومینیومی

رسانایی گرمایی آلومینیوم به اندازه فلز مس نیست اما خیلی سبک و ارزانتر است. فلز آلومینیوم حتی موقعی که به شکل ورقه‌های نازک استفاده می‌شود (آلومینیوم اکسترود شده) استحکام ساختاری بسیار بالایی دارد که در مورد ساخت هیت سینکهای مسی به این شکل نیست.

بسیاری از هیت سینکهای آلومینیومی ویژگی مشترکی در طراحی دارند. در طراحی و ساخت این نوع محصولات به گونه‌ای عمل شده که دفع گرما از طریق تعداد پره یا تیغه فلزی نازک امکانپذیر است.

برخی از انواع هیت سینکها، مثل مدلهای پره‌ای را می‌توان از جنس آلومینیوم و مس تولید کرد. بندرت پیش می‌آید که شرکتهای سازنده صفحه تماس یا پایه را از مس بسازند و برای ساخت پره‌ها یا تیغه‌ها از آلومینیوم استفاده کنند.

هیت سینک تیغه‌ای

هیت سینک تیغه‌ای در واقع یک بلوک فلزی بوده که به شکل چندین باله یا پره و یا تعداد زیادی صفحه بسیار نازک در آمده که آرایش قرارگیری این پره‌ها به سمت بیرون از قسمت مرکزی است. این نوع طراحی باعث شده تا مساحت سطح این نوع هیت سینک بیشتر شود که به نوبه خود تأثیر زیادی در انتقال و دفع مؤثر و کارآمد گرما از تمام قطعاتی خواهد شد که این هیت سینک به آن متصل است.

موقع طراحی و ساخت پره‌های هیت سینک، می‌توان از چندین فرایند استفاده کرد. امروزه عمدتاً از شیوه‌هایی مثل قالب زنی یا دایکاست، ماشین کاری با CNC و یا فرزکاری استفاده می‌کنند.

هیت سینکهایی که به روش دایکاست (Die-Cast) تولید شده‌اند به خاطر قیمت کمتر و فروش به صورت عمده رایجتر هستند در حالی که محصولات تولید شده به روش CNC قیمت بیشتری دارند اما کیفیت آنها بالاست و فقط در تعداد کم به فروش می‌رسند.

هیت سینک پره‌ای یا پره‌دار

هیت سینکهایی که پره‌دار هستند به هیت سینکهای پره‌ای یا خنک کننده‌ای پره‌ای شکل هم معروف هستند. در واقع، این نوع هیت سینکها نوع دیگری از هیت سینکهای بسیار رایج و پرکاربردی هستند که در بالا توضیح دادیم.

در این مدل، از بخش مرکزی تعدادی پین یا میله به سمت بالا یا بیرون از مرکز قرار گرفته‌اند. این پین یا پره‌ها استوانه‌ای، بیضوی یا مربعی شکل هستند. این نوع محصولات نسبت به نمونه‌های تیغه‌ای، مساحت سطح بیشتری دارند. با این وجود، این نوع محصولات باعث بهبود چشمگیر عملکرد قطعاتی که در آن به کار رفته‌اند نخواهند شد و امروزه نسبت به مدلهای تیغه‌ای خیلی کمتر استفاده می‌شوند.

موارد کاربرد هیت سینک

ما در همین مقاله در رابطه با اهمیت کاربرد هیت سینکها برای خنک سازی قطعات بسیار مهم کامپیوتر مثل CPU و GPU صحبت کردیم. سایر کاربردهای روزمره هیت سینک ها عبارتند از:

  • مادربوردها
  • هیت سینکهای حالت جامد و رله
  • هیت سینکهای مورد استفاده برای ترانزیستور قدرت یا پاور ترانزیستور
  • هیت سینکهای PCB
  • هیت سینکهای داخلی و خارجی لپ‌تاپها
  • هیت سینک برای آمپلی فایرها

جنس هیت سینک 

انتخاب جنس هیت سینک بستگی به میزان توان دفع حرارتی که از آن انتظار دارند و نوع کاربرد آن تعیین می‌شود.
فلزات هادی خوبی برای حرارت و الکتریسته هستند، ولی ما از هر فلزی نمی‌توانیم به عنوان هیت سینک استفاده کنیم. طلا بهترین شرایط را برای دفع حرارت دارد ولی به دلیل بالا بودن نرخ جهانی این فلز گرانبها نمی‌توان از آن به عنوان ماده مناسب در ساخت هیت سینک استفاده کرد و فقط در صنایع خاص آن هم به طور بسیار محدود از این فلز جهت ساخت هیت سینک استفاده می‌شود.

مس هم هدایت‌گر مناسبی برای حرارت است، ولی فلز مس هم به دلیل چگالی بالایی که دارد خیلی سنگین است که این امر موجب بالا رفتن هزینه تولید هیت سینک بر پایه مس می‌شود و این یک نقطه ضعف برای مس به حساب می‌آید و باعث محدود شدن استفاده از این ماده در تولید هیت سینک شده است. علاوه بر بالا بودن جرم حجمی مس می‌توان قابلیت شکل پذیری کم این فلز را نیز بعنوان نقطه ضعفی دیگر برای آن در نظر گرفت.

ساخت هیت سینک آلومینیومی

امروزه در تمام دنیا از فلز آلومینیوم با عدد اتمی ۱۳ در ساخت هیت سینک استفاده می‌شود. آلومینیوم فلزی است که هم نسبتاً ارزان است، هم تقریباً همه جا به وفور یافت می‌شود.  امتیاز دیگر آلومینیوم این است که به راحتی می‌توان آن را با آلیاژهای دیگر ترکیب کرد. خاصیت شکل پذیری بالا نیز یک امتیاز برای آلومینیوم به حساب می‌آید.

آلومينيوم داراي چگالی حدود ۲٫۷ گرم بر سانتی متر مکعب، يعنی حدود يک سوم چگالی فولاد  می باشد.  آلومينيوم در صنعت بوسيله‌ الکتروليز اکسيد آلومينيوم مذاب تهيه مي شود، و برای جداسازی آلومينيوم  از سود سوز آور استفاده می کنند.  استحکام آلياژ های آلومينيوم را نيز می توان با انتخاب آلياژ مناسب و گاه با انجام عمليات حرارتی خاص به حد استحکام فولاد رساند.  آلومينيوم در دمای ۶۵۰ درجه سانتی گراد ذوب می شود که تا رسيدن به اين دما به زمان نسبتاً زيادی نياز است.  آلومينيوم در حين گرم شدن و حتی ذوب شدن هيچ نوع گاز و دود خطرناک و سمی توليد نمي کند.

آلومينيوم رطوبت را جذب نمی‌کند، ترک نمی‌خورد، شکافته و پاره هم نمی‌شود. آلومينيوم در مقابل اشعه ماوراء بنفش به هيچ گونه پوششی نياز ندارد. یکی ديگر از خواص فوق العاده آلومبنبوم مقاومت به خوردگی است. اکسيد طبيعی که همواره در سطح آلومينيوم وجود دارد مانع و سد بزرگی در برابر انواع مواد خورنده محسوب می‌شود.

آلومينيوم فلزی است که آندايز مي‌شود، يعنی آلومينيوم به عنوان آند قرار گرفته با اعمال جريان الکتريکی، يک لايه اکسيد بر سطح آن ايجاد می‌شود که ضخامت اين لايه بيشتر از لايه اکسيد طبيعی است.

در ضمن به آلومينيوم قابليت رنگ پذيری می‌دهد. طی پروسه آندايزينگ مي‌توان آلومينيوم را به رنگهای زيبايی درآورد و به آن زيبايی و استحکام بخشيد، در نتيجه طرحی زيبا و جذاب توليد می‌شود که سطح آن به آسانی با آب گرم قابل شتشو است و نياز به هيچ تميزکاری و نگهداری ندارد و به طور طبيعی مقاوم به خوردگي است.

کاربرد هیت سینک

هیت سینک در تمام مصارف مورد استفاده قرار میگیرد ساده ترین مثال استفاده هیت سینک در فن های CPU کامپیوتر برای پایین آوردن دمای آن است. مثال بعدی را میتوان به استفاده در برد های الکترونیکی اشاره نمود. مانند برد ماشین لباسشویی یا برد ساید و ….

دلیل استفاده از هیت سینک خاصیت خنک کنندگی آن است میتوان گفت یکی از ویژگیهای مهم برای هیت سینگ همین دفع حرارت و خاصیت خنک کنندگی آن است. از همین رو مبدل حرارت Heat exchangers میتواند معادل مناسبی برای هیت سینک باشد.

قطعاتی نظیر انواع مختلف ترانزیستورها، تریستور ها، دیود ها IGBT ها و POWER MOS FET ها و همینطور POWER LED ها وجود دارند که در اثر فعالیت تولید حرارت میکنند.  حال اگر حرارت تولید شده در این قطعات را بطور مناسب و مستمر دفع نکنیم باعث کم شدن عمر مفید این قطعات می شویم.

روشهای ساخت هیت سینک

تا به اینجا مقاله در خصوص کاربرد هیت سینک آلومینیومی به صورت اختصاصی و تخصصی صحبت های را با یکدیگر داشتیم. حال قصد داریم روش های ساخت هیت سینک را باهم بررسی نماییم. قبل از ساخت دستگاه های مدرن ساخت هیت سینک، تولید کنندگان دستگاه های مختلف در صنایع برق، الکترونیک و مخابرات اگر در مراحل ساخت دستگاه خود نیاز به وجود هیت سینک را احساس میکردند، به صورت دستی یک فلز مثل مس یا آلومینیوم را که بیشتر از ورق یا شمش این فلزات بود انتخاب میکردند و شکل خیلی ساده از هیت سینک را طراحی میکردند.

در اینجا فقط ویژگی دفع حرارتی خود فلز بود که نقش خنک کننده را بازی میکرد، و از کانال های هوایی یا آبی برای خنک کردن هیت سینک استفاده نمی شد. با گذشت زمان و پیشرفت صنعت روش های جدیدی جهت ساخت پروفیل در اشکال مختلف بوجود آمد. روش هایی مثل دایکاست و اکستروژن یا همان اکسترود که به آن INJECTION یا تزریقی هم گفته می شد.

روش دایکاست

در روش دایکاست با ساخت یک قالب در ابعاد دقیق و طبق نقشه مورد نیاز جهت هیت سینک، مثل روشای ریخته گری عمل می‌کنند. فلز آلومینیوم را تا حد ذوب حرارت داده و بعد با فشار داخل قالب میریزند. این فرایند تحت فشار پمپها یا پرسهای هیدرولیکی انجام میپذیرد.

در سطح وسیع بهترین روش، اکسترود Extrude است. در این روش میتوان پروفیل را در طول ۳ تا ۹ متر یا حتی بلندتر تولید کرد و در مراحل بعد با استفاده از دستگاه‌های مختلف پروفیل را به اندازه دلخواه برش داد.

روش اکسترود

شکل دادن فلزاتی از قبیل آلومینیوم فرآیند مشخصی است که به وسیله نیروی هیدرولیکی بیلت با فشار وارد قالب می‌گردد و به عنوان محصولات اکسترودی در شکلهای متفاوت از قالب خارج می‌گردد.
پرسهای اکستروژن در اندازه‌های معینی ساخته می‌شوند و اندازه آنها ارتباط مستقیم با اندازه بیلتی دارد که باید اکسترود شود. در این روش بیلت ابتدا وارد کوره می‌شود و به دمای تقریبی ۴۵۰ درجه سانتیگراد (بین ۴۲۶ تا ۴۹۶ درجه سانتیگراد) می‌رسد.

طراحی هیت سینک جهت کاربری خاص

برای طراحی هیت سینک جهت مصارف خاص و اتصال به قطعات خاص باید نکات زیادی را مدنظر قرار داد ، تا محصول نهایی را بتوان به راحتی به کار برد . بعنوان مثال اگر قرار است هیت سینک به انواع مختلف رله و بطور همزمان قابلیت نصب فن را نیز در خود داشته باشد، برای طراحی چنین قالبی باید تحقیقات جامعی صورت پذیرد تا ابعاد سطح تماس هیت سینک با قطعه به درستی محاسبه و طراحی شود.

فضای مناسب جهت اتصال فن روی هیت سینک در نظر گرفته شود و حتی الامکان محل پیچ شدن هم روی سطح مقطع هیت سینک تعبیه گردد تا در مراحل استفاده به ماشین کاری کمتری نیاز باشد.

انتخاب هیت سینک مناسب

مطمئن ترین راه برای انتخاب هیت سینک مشاهده نمودار حرارتی آنهاست، تا با مطابقت دادن اطلاعات این نمودار با داده‌های قطعات الکترونیکی خود هیت سینک مناسب را جهت نیاز خود انتخاب و تهیه نمایید. البته نمودار حرارتی دقیق و قابل اعتماد هیت سینک کمتر در منابع آنلاین قابل دسترسی است که بتوان با اتکا به آن هیت سینک مناسبی را انتخاب نمود .
بنابراین پیشنهاد ما این است که توان قابل تحمل تلفات قطعات از کاتالوگ آنها استخراج شده و با استفاده از نرم افزار GSH توان تلفاتی هیت سینک محاسبه گردیده و با یک ضریب اطمینان ۲۰ درصد برای قطعه مورد نظر استفاده گردد. شما می‌توانید با انتخاب یک هیت سینک مناسب کاربرد هیت سینک را چندین برابر نمایید.

ماشین‌ کاری هیت سینک

بعد از تولید پروفیل در شکلهای مختلف ، این پروفیلها در سایزهای بلند (معمولاً ۳ متری) در انبار نگهداری می‌شوند. با توجه به نیاز مشتری باید این شاخه‌ها با دستگاههای برش دقیق به سایز مورد نیاز بریده شوند. بعد از انجام سوراخکاری و قلاویزکاری روی سطح و دیواره هیت سینک جهت نصب قطعات، باید سطح تماس هیت سینک و منبع حرارت به خوب صاف و سیقلی گردد که به این حالت فلت گفته میشود.

در صورتی که سطح هیت سینک ناصاف بوده یا حتی دارای خط و خش باشد انتقال حرارت از منبع حرارتی به هیت سینک به خوبی صورت نپذیرفته و ممکن است به علت افزایش دما در منبع تولید حرارت ، این قطعه آسیب دیده و عمر مفیدش کاهش یابد.

برای تبادل بهتر حرارت بین هیت سینک و منبع حرارت ساز، گاهی از خمیر سیلیکون بعنوان واسط بین این دو استفاده می‌شود. در نهایت بهترین حالت ممکن برای سطح هیت سینک حالتی است که سطح قطعه کف تراشی شده و سپس با دستگاه‌های مخصوص چند مرحله سمباده کاری شود تا در نهایت با دستگاه پرداخت سطحی آیینه‌ای شکل پیدا کند. در چنین حالتی بهترین وضعیت تبادل حرارت بین هیت سینک و منبع حرارت به وجود می‌آید .

راهنمای خرید هیت سینک

معمولاً بهترین نوع هیت سینکی که باید خریداری کنید بستگی کامل به نوع فعالیت و عملیات کاری و همچنین میزان نیاز شما به سیستمهای خنک کننده دارد. برای اینکه بدانید بهترین نوع هیت سینک برای صنعت کاری شما کدام محصولات هستند باید یکسری اطلاعات اولیه در مورد هدف نهایی و اصلی خود داشته باشید.

مهمترین فاکتورهایی که باید موقع انتخاب هیت سینک مدنظر داشته باشید عبارتند از:

  • قطعه مورد نظر از چه نوع سیستم قدرتی استفاده می‌کند. معمولاً به این فاکتور مهم، TDP یا توان طراحی حرارتی یا ویژگی توان گرمایی می‌گویند. اغلب مواقع از TDP به عنوان شاخص اولیه مصرف برق قطعات، مخصوصاً قطعاتی مثل CPU و GPU استفاده می‌کنند. میزان TDP مشخص کننده حداکثر میزان گرمایی است که یک قطعه برحسب وات تولید می‌کند. از طرفی شاخص خوبی است که به کمک آن می‌توان فهمید قطعه مورد نظر تحت شرایط کاری چقدر گرما تولید خواهد کرد.
  • قطعه مورد نظر برای عملکرد بهینه خود باید تا چه میزان خنک شود؟
  • چه میزان فضا برای نصب هیت سینک وجود دارد چون این قطعات در سایزهای مختلف، از ماژولهای کوچک تا بسیار بزرگ تولید می‌شوند
  • با توجه به نوع سیستمی که در اختیار دارید، بهترین نوع طراحی یا مدل هیت سینک برای داشتن بهترین عملکرد دفع کنندگی گرما کدام است؟
  • به هیت سینکهای فعال نیاز دارید یا غیر فعال؟
  • قصد دارید چه مقدار برای خرید خنک کننده هزینه کنید؟

قیمت هیت سینک آلومینیومی

مجموعه دیجی آلوم برند برتر تولید پروفیل آلومینیوم در ایران با تولید و فروش هیت سینک آلومینیومی در سطح وسیع مفتخر به ارائه بهترین محصولات با کیفیت خدمت شما می‌باشد. در صورتی که نیاز به به خرید هیت سینک آلومینیومی دارید میتوانید با کارشناسان بخش فروش ما در تماس باشید. همچنین اگر در انتخاب و اندازه هیتک سینک آلومینیومی نیاز به مشاوره دارید میتوانید با بخش فنی دیجی آلوم ارتباط برقرار کنید.

ارتباط با بخش فروش: 09902120068 | ارتباط مستقیم با بخش فنی: 09127106787

سئوالات متداول در مورد هیت سینک

1- چطور باید هیت سینک را نصب کرد؟

تقریباً هر نوع و مدلی از هیت سینک، روش نصب خاص خود را دارد با اینکه اکثریت این محصولات تا حد زیادی شبیه به هم هستند. در اکثر مواقع، نصاب این قطعات باید صفحه خنک کننده را به سطح قطعه‌ای که قرار است خنک شود متصل کند. معمولاً این کار با گیره زدن دستی یا پیچ و مهره انجام می‌شود. لوازم جانبی نصب هیت سینکها بسیار متنوع هستند و مدلهای مختلفی دارند مثل گیره فنری، میخ پرچ، پیچ و نوار چسب.

تقریباً همه هیت سینکها مخصوصا مدلهایی که برای کامپیوتر و مادربردها استفاده می‌شوند برای نصب نیاز به خمیر حرارتی دارند که بین قطعه مورد نظر و صفحه خنک کننده یا هیت سینک زده شود.

خمیر حرارتی که به آن گریس حرارتی یا TIM هم می‌گویند، یک ماده رسانای گرماست که باعث بهبود انتقال گرما بین دو صفحه فلزی می‌شود. این خمیر هر نوع فاصله کوچکی که بین این دو صفحه فلزی وجود داشته باشد را پر می‌کند تا عمل خنک کنندگی بازدهی بسیار بیشتری داشته باشد. به مرور زمان، این خمیر حرارتی خشک شده و ترک برمی دارد که باید دوباره خمیر نو استفاده شود.

2- چرا از هیت سینکها در تقویت کننده‌های توان استفاده می‌کنند؟

مشابه با هر نوع وسیله برقی دیگری که می‌شناسید، قسمتهای فعال در تقویت کننده توان مخصوصاً ترانزیستورها، موقع عبور جریان گرمای بسیار زیادی تولید می‌کنند. دقیقاً مشابه با قطعات کامپیوتر، این قطعات نیز آستانه دمایی عملکرد خاصی دارند که نباید از این حد عبور کند در غیر این صورت خطر آسیب دیدگی، از کار افتادگی یا در جزئی ترین حالت، مانع از عملکرد صحیح این قطعات خواهد شد.

با خرید هیت سینک مناسب برای این قطعات ضمن حفاظت از وسایل الکترونیکی حساس و افرادی که از آنها استفاده می کنند، نسبت به عملکرد عالی این قطعات اطمینان خواهید داشت.

3- آیا کامپیوترهای کوچک نیاز به نصب هیت سینک دارند؟

کامپیوترهای کم هزینه و کوچک، معمولاً به اندازه کف دست، که به مانیتور یا تلویزیون وصل شده و از آن برای کارهای اداری کم حجم استفاده می‌کنند، نیاز به هیت سینک ندارد.

با اینکه دیده شده که برخی مدلهای جدید تولید شده کمی مصرف انرژی بیشتری دارند اما اکثر چیپهای مورد استفاده در آنها طوری طراحی شده‌اند که برای عملکرد صحیح و پیوسته خود نیازی به هیت سینک نداشته باشند.

4- بدون نیاز به فرد متخصص می‌توانیم هیت سینک را تعویض کنیم؟

در اکثریت موارد بله امکان پذیر است. تعویض هیت سینک یکی از رایج ترین کارهایی است که برای نگهداری از سیستمهای کامپیوتری انجام می‌دهند.

اگر دستورالعملها و توضیحاتی که در رابطه با نصب مدل خاص هیت سینک کامپیوتر داده شده را به دقت مطالعه کرده باشید، نصب و تعویض هیت سینک مشکل نخواهد بود. با این حال اگر اطلاعات کافی در زمینه نصب و تعویض هیت سینکها ندارید، حتما از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 4 میانگین: 3.8]
بلاگ
نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − 1 =

اینستاگرام دیجی آلوم